Què és l’ansietat?

què és l'ansietat

Què és l'ansietat?

L’ansietat és una emoció que ens permet preparar-nos davant d’una amenaça. Tots l’hem experimentat alguna vegada davant determinades experiències personals, incerteses de la vida o circumstàncies de l’entorn.

Quan apareix l'ansietat?

L’ansietat apareix per fer front a una situació que percebem com una amenaça per la nostra seguretat i per intentar reduir les conseqüències negatives que ens pot produir aquesta situació. Aquesta amenaça pot ser real (fugir d’un incendi, d’un animal salvatge) o percebuda (tenir por d’un examen, fugir de parlar en públic). 

És, per tant, una emoció de supervivència, adaptativa i una reacció natural d’alarma davant de la percepció d’un perill.

Però, per què apareix?

Apareix perquè el nostre cervell, davant d’una situació amenaçant activa el circuit d’estat d’alerta. Aquest circuit implica a diferents parts del nostre cervell, i funciona de la següent manera: 

1) Hi ha un fet que interpretem com alarmant, un detonant. Aquest detonant pot ser una situació, una emoció, una sensació o un pensament. 

2) Davant d’aquest fet, s’activa l’àrea del nostre cervell implicada en la memòria i l’aprenentatge: l’hipocamp. Aquest, posa en marxa els nostres records i, a través de la memòria i dels nostres aprenentatges, decideix si el fet que estem presenciant és una amenaça o no. En el cas que ho percebi com una situació de perill, s’activa una altra àrea del nostre cervell anomenada amígdala. 

3) L’amígdala és l’encarregada de processar les emocions i, per tant, dona una connotació emocional als nostres records que anem emmagatzemant al llarg del temps. Aleshores l’amígdala, és la nostra part del cervell que genera el senyal d’alerta quan interpretem que hi ha una amenaça. 

4) Finalment, amb aquest senyal d’alerta, s’activa l’àrea prefrontal del cervell, que es l’encarregada de donar les ordres per actuar davant la situació d’alarma. 

Per què l'evitació de les situacions alimenta l'ansietat?

Quan el nostre cervell interpreta una situació com a amenaçant, sentim por i ansietat, i posteriorment, una de les reaccions més comunes que realitzem és fugir d’aquesta situació, per intentar evitar el malestar que ens pugui produir. Aquesta reacció és una reacció natural, que s’anomena Conducta d’Evitació, i que té la funció de pal·liar el malestar que sentim. 

Tot i que ens pugui semblar raonable dur a terme la conducta d’evitació, ja que ens permet rebaixar el malestar en un primer moment, a llarg termini, aquesta reacció genera l’efecte contrari. L’evitació és contraproduent, perquè duent-la a terme estem informant al cervell que la situació que ens genera ansietat és insostenible per a nosaltres i no podrem mai fer-li front. 

Amb això el que estem fent, sense voler, és reforçar l’evitació, deixant que l’ansietat controli el nostre dia a dia, ja que acabem promovent la progressiva incapacitació per fer front a situacions que ens generen ansietat, com pot ser parlar en públic, fer un examen, fer una entrevista de feinaPer tant, ens podem trobar en un punt on la nostra quotidianitat i les nostres accions estan dirigides i condicionades per l’ansietat que sentim. 

Què podem fer per no deixar que l'ansietat prengui les rendes de la nostra vida?

Hem vist que les conductes evitatives només són com una “tireta” per fer front a l’ansietat, i que a llarg termini no fan que aquesta ansietat desaparegui. 

A continuació us deixo uns breus consells per poder gestionar millor les situacions que ens generen ansietat i deixar d’evitar-les. 

  • No intentis controlar l’ansietat que estàs sentint. 
  • Fixa’t en la teva postura corporal. Relaxa les espatlles, les celles i la mandíbula.
  • Respira profundament en intervals de quatre segons (quatre segons inspirant i quatre expirant). 
  • Demanar ajuda si la necessites.
  • Jerarquitza les teves prioritats i estableix metes realistes. 
  • Deixa’t espai i temps lliure per fer activitats d’oci. 
  • Comparteix el teu temps lliure amb persones a qui estimes.
  • Fes esport i activitat física.
  • Canvia l’estar “preocupant-te” a estar “ocupant-te”.
  • Connecta amb coses bones, positives, amb la naturalesa… 

Tot i això, hem de tenir en compte que l’ansietat és com “la febre d’una infecció”, és a dir, de la mateixa manera que la febre, l’ansietat ens avisa que alguna cosa està passant, i que, per tant, hem d’atendre a aquest problema. Però tractar només l’ansietat és un error, perquè no estem tenint en compte altres factors que ens estan generant aquest malestar. 

Si sents que l’ansietat és molt freqüent i intensa en el teu dia a dia, pot ser un senyal d’un trastorn d’ansietat. Aquests consells et poden ser d’ajuda, però és important rebis una atenció i un tractament adequats d’un professional de la salut. Al centre Inspira tenim professionals experts en ansietat que et poden ajudar si ho necessites.

Mònica Cabal